Uanset om du har en brændeovn, gasovn eller pejs, er det lige så vigtigt at passe på din skorsten som på alle andre dele af dit hjem. Den mest almindelige årsag til en skorstensbrand er uhensigtsmæssig pleje og vedligeholdelse. Selv om det virker som en usandsynlig hændelse, kan det alligevel ske. Hvis du ikke har tid til selv at rense din skorsten, kan du kontakte et skorstensfejerfirma i nærheden af dig.

Sådan renser du din skorsten

Den bedste måde at rense en skorsten på er at bruge børster til at feje snavset væk fra alle de steder, hvor der har samlet sig sod. Børsten bruges derefter til at feje selve murstenene rene, hvorefter man erstatter eventuel manglende mørtel med ny mørtel. Skorstenens top rengøres også, så skidt og aske ikke falder ned på dit tag.

Processen begynder med at fjerne alt brændbart materiale omkring pejsen eller ovnen, før alle løse sodpartikler fejes væk. For brændeovne er det vigtigt, at du fjerner al aske, der er blevet efterladt i fødebakken eller ildstedet, når du renser din skorsten. Det er også vigtigt at placere en absorberende måtte under din brændeovn, da fnuller og støv kan forårsage, at der siver kulilte ind i rummet. Hvis du har en gaspejs, skal du sørge for, at der ikke er noget snavs på glasset i brændkammeret.

Lyder det hele for kompliceret, så kan du passende hyre en professionel til at hjælpe dig med opgaven. Med en professionel skorstensfejer er du sikker på, at opgaven bliver løst som den bør løses, og at du ikke dratter ned af taget, ved at du mister balancen.

Du kan blandt andet finde en skorstensfejer i Hirtshals, eller nær den by du kommer fra. Det kan dog være nødvendigt at bestille i god tid, hvis du gerne vil have det lavet, når det passer ind i din kalender.